Αυχενική δισκοκήλη

Στην αυχενική δισκοκήλη, τμήμα του δίσκου μετατοπίζεται και πιέζει κάποιο νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό στην περιοχή του αυχένα. 

Μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στον αυχένα με αντανάκλαση σε ένα ή και στα δυο χέρια. Όταν ο πόνος δεν βελτιώνεται ή χειροτερεύει και σε περίπτωση που παρουσιάζεται νευρολογική συμπτωματολογία, όπως παράλυση ή απώλεια αισθητικότητας, διαταραχές της ουροδόχου κύστης ή το ορθού, ενδείκνυται χειρουργική θεραπεία.

Αυχενική μυελοπάθεια

Στην περίπτωση που έχουμε βλάβη του νωτιαίου μυελού από πίεση λόγω κήλης ή χρόνιας στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα στην περιοχή του αυχένα, μπορεί να προκληθεί μυελοπάθεια. 

Στην περίπτωση αυτή έχουμε διαταραχές της βάδισης λόγω σπαστικότητας ή παράλυσης, διαταραχές της ουροδόχου κύστης ή και διαταραχές της λεπτής κινητικότητας των χεριών. Η χειρουργική επέμβαση στις περιπτώσεις αυτές έχει στόχο την αποσυμπίεση του μυελού.

Χειρουργικές επεμβάσεις στον αυχένα

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον αυχένα γίνονται είτε από μπροστά (πρόσθια προσπέλαση) είτε από πίσω (οπίσθια προσπέλαση). Η αφαίρεση ενός δίσκου ή μιας κήλης και οι αποσυμπιέσεις των νεύρων γίνονται μικροχειρουργικά. Σε περίπτωση που χρειάζεται σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, η τοποθέτηση βιδών γίνεται με χρήση νευροπλοήγησης και μοντέρνες απεικονιστικές μεθόδους και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές

Για την επιτυχία μιας θεραπείας είναι σημαντική η σωστή διάγνωση και σωστή επιλογή της θεραπευτικής στρατηγικής, συντηρητικής ή χειρουργικής.

cbsv3_edited.jpg
cbsv2_edited_edited.jpg
cbsv_edited.jpg
cbsv4_edited_edited.jpg

1

2

3

4

Δισκοκήλη και οστεόφυτα προκαλούν αυχενική στένωση στα ύψη Α4/5 και A5/6 με μυελοπάθεια (εικόνες1-3). Μετεγχειρητική ακτινογραφία που δείχνει την σωστή θέση των εμφυτευμάτων (κλωβών) μετά από πρόσθια δισκεκτομή και αποσυμπίεση.